T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Elazığ Anadolu Lisesi

LİTVANYA GEZİMİZDEN KARELER VE İZLENİMLER

ERASMUS KA220 SCH  PROJESİ"YOUR NATURE YOUR FUTURE" KAPSAMNIDA LİTVANYA GEZİMİZ VE İZLENİMLERİMİZ

30 Nisan-6 Mayıs tarihleri arasında proje ortaklarımızla beraber Litvanya'da gerçekleştirilen, "Art for Nature" çalışmalarına katılan okulumuz ekibi yorucu bir seyehat sonrasında bir o kadar da keyifli çalışmalar yapmış olamanın keyfi ve edindikleri deneyimlerle geri döndüler.

Okulumuz kimya öğretmeni Halide Benzer'in Litvanya hareketliliği ile ilgili görüşleri:

Litvanya gezimiz çok güzel geçti.Açıkçası Litvanyayı bu kadar güzel bir yer beklemiyordum.Her taraf yemyeşil ormanlar, göller,tarihi yerleri,güzel evlerin çok katlı binaların az olduğu çok sakin bir ülke . Siauliai deki okulun güzel organizasyonu idareci ve öğretmenlerin ilgisi özellikle Margaritanın cana yakınlığı ve misafirperverlikleri çok güzeldi.Farklı ülkelerden öğretmen ve öğrencilerle tanışmak ,beraber yaptığımız etkinlikler çok güzeldi. Litvanya’nın yöresel yemekleri ve okuldaki öğlen yemekleri gayet güzeldi. 

Çok güzel anılarla hatırlayacağım bir gezi oldu.

 

 

25-05-202325-05-202325-05-202325-05-202325-05-202323-05-202322-05-2023KUBİLAY'IN İZLENİMLERİ

Litvanya macerası sonsuza dek unutulmaz bir an olacak çünkü bu benim ilk yurt dışı deneyimimdi ve muhteşemdi. Bir sürü arkadaş edindim ve hala onlarla konuşuyorum çünkü çok sempatik ve iyi insanlar. Litvanya ile ilgili tek bir olumsuz yön var ve bu çok soğuk bir ülke, özellikle güneyden gelen insanlar için dondurucu. Başkent çok güzeldi, orada yaşamak isterdim. Özetle harika bir ülkeydi ve kesinlikle tekrar gitmek isterim.

FİLİZ'İN İZLENİMLERİ

Onlarla ilgili ilk izlenimim çok iyiydi. Çünkü tüm öğrenciler ve aileleri bizi kocaman gülümsemeler ve kucaklamalarla karşıladılar. Ev sahiplerim bana bir ceket bile getirmişlerdi, çok tatlıydılar.

İlk günümüzde, bir önceki günkü tüm günlük gezinin yorgunluğunu hâlâ üzerimizdeydi. Sabah bize kendi geleneklerinden lezzetli kahvaltılar hazırladılar. Ama bizim yaptığımız gibi kahvaltı yapmadıklarını, sadece brunch yaptıklarını fark ettim.

Daha sonra ilk günümüzde en kalabalık şehirleri olarak bilinen başkentleri Vilnius'a gittiğimizde aslında o kadar da kalabalık olmadığını da fark ettim. Küçük şehrimiz Elazığ ile aşağı yukarı aynıydı. Ayrıca onların gezmeyi fazlasıyla sevdiklerini fark ettim. Çünkü şehirlerini avucunun içi gibi biliyorlar. Ve kelimenin tam anlamıyla her yerde hediyelik eşya dükkanları var, bizim şehrimizde sadece iki veya üç tane var.

İkinci gün okul gezisinin ardından onlarla eğitim sistemlerini konuştuk. Onlara göre; beğenileri, yetenekleri veya hayallerindeki meslekler için hangi dersi almak istediklerini seçebiliyorlar. Ve yılda sadece bir final sınavları var. Hatta sınavın konusunu bile seçebiliyorlar. Bizimkine kıyasla oldukça mükemmel.

Bundan ve öğle yemeğinden sonra her ülke kendi okulu ve şehri hakkında bir sunum yaptı. Her birini çok beğendim, orada herkes harika bir iş çıkardı.

Ve tüm atölyelerden keyif aldığımı söyleyebilirim. Yaratıcılığımızı hayata geçirmeleri ve kendi ürünlerimizi yaratmamıza teşvik etmeleri inanılmazdı. Geri dönüşüm ve yaratıcılık için gerçekten ikna ediciydi. Sanatla ilgilenen biri olarak tüm gezi benim için birer sanattı. Katedralde gördüğümüz heykeller, görebildiğimiz her yerde ki yeşil, yaptığımız maskeler, kehribarla yaptığımız mıknatıslar, hoş şekillerle oyulup süslenmiş haçlar, eski binalar ve daha fazlası. Hepsi benim için birer sanattı. Bu yüzden 'Doğa için Sanat' temasını seçerek en iyi kararı vermişler.

Ekonomileri için bir haftada gördüğüm fiyatlara bakarak fiyatların bizimkiyle neredeyse aynı olduğunu fark ettim. Yine de sadece para birimi farklılıkları vardı. Ama yaşam koşullarının normalden biraz daha yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Yemek kültürleri açısından ise ağırlıklı olarak et çeşitlerini, sebzeleri ve yağlı şeyleri yediklerini söyleyebilirim. Yani yiyecekleri ağırlıklı olarak çok miktarda protein, yağ, karbonhidrat içeriyor. Ve bu onların gerçekten besleyici oldukları anlamına geliyor. Bana göre salataları çok iyiydi, en iyileri onlardı, ama yağlı yiyecekler için aynı şeyi söyleyemem. Genel olarak diğerlerini de beğendim.

Programlamayı da fazlasıyla beğendim. Bunun için ne kadar çaba harcadıklarını görebiliyorum ve takdir ediyorum. Tüm aktiviteler, yerler, yemekler, boş zamanlar, iyi organize edilmiş programları sayesinde benim için gerçekten eğlenceliydi.

Litvanya halkına gelirsek, bize karşı çok düşünceli davrandılar. Özetle, özgüvenli, dakik, özverili, bilinçli ve güzel olduklarını söyleyebilirim.

Ve şehirlerinin geri dönüşümün faydalarının  büyük bir kanıtı olduğunu düşünüyorum. Çünkü onların şehrinde gittiğiniz her yerde yeşili görebilirsiniz. Kullandıkları birçok şey geri dönüştürülüyor. Ve her yerde geri dönüşüm kutuları var; evlerinde, bahçelerinde, okullarında hatta sokaklarında. Hiç boşa harcamamaları çok hoşuma gitti ve hepsi bu konunun farkında.

 ELİFNUR'UN İZLENİMLERİ

Öncelikle kaldığım aileden çok memnundum. Beni çok iyi karşıladılar ve ülkelerini bana çok iyi tanıttılar. Armida ve ailesine teşekkür ederim. Gezi programı çok iyiydi. Çok güzel yerleri gezdik. Okuldaki öğretmen ve öğrencilerde bizi çok iyi karşıladılar. Kısacası Litvanya gezisinden çok memnun bir şekilde ayrıldım. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmadım.

 SEMANUR'UN İZLENİMLERİ

Bence gezi mükemmeldi. Planlama çok iyi yapılmıştı. Aynı şekilde plan dakikasına kadar çok iyi takip edildi ve herhangi bir aksama yaşanmadı. Etkinlikler de çok güzeldi. Bize farklı şeyler deneme fırsatı verdi. Sadece kaldığımız şehri değil, diğer şehirleri de gezdikçe ülkeyi daha yakından tanıdık. Ülkenin doğası mükemmeldi. Kültürlerinde bazı eksiklikler vardı. Yemekler Türk yemekleri kadar iyi olmasa da iyiydi. Ayrıca bahsetmek istediğim kısım İtalyanların nezaketi çok tatlıydı. Kaldığım aile benimle çok ilgilendi. Benim için birçok farklı deneyimin olduğu güzel bir hafta oldu.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.05.2023 - Güncelleme: 04.03.2024 12:18 - Görüntülenme: 662
  Beğen | 15  kişi beğendi